Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
 • Skal du have ny hjemmeside?

  Læs den ultimative indkøbsguide

  – og undgå dyre fejl

Den ultimative indkøbsguide til hjemmesider

I denne guide klæder vi dig på til at blive en god indkøber af hjemmesider og andre digitale ydelser. Den er baseret på vores egne erfaringer som leverandør, men også som indkøber af ekstern hjælp, ligesom du.

Jeg vil gerne have en ny hjemmeside. Hvad vil sådan en koste hos jer?

Sådan et spørgsmål møder vi jævnligt, både fra små og store potentielle kunder. Spørgsmålet er desværre kompliceret at svare på, da der er en hel masse spørgsmål, der bør besvares, inden det gyldne spørgsmål: ”Hvad koster det?”. For hvad er “det”?

En hjemmeside kan være mange ting. Det svarer til at gå ned til bilforhandleren og spørge: “Jeg vil gerne have en bil, hvad koster sådan en her hos jer?” Bilforhandleren vil så stille en masse spørgsmål, såsom:

 • Hvorfor skal du have ny bil? Hvad skal du bruge den til? (Formål)
 • Hvor vigtigt er det for dig, at den er præsentabel, billig at vedligeholde, langtidsholdbar? (Kvalitet)
 • Har du gjort dig nogle tanker om prisramme? (Budget)
 • Har du nogen præferencer i mærker? (Teknologi)

Det samme gælder, når det ikke er en bil, men en hjemmeside, du skal købe. Kontakter du et webbureau uden at have overvejet sådanne spørgsmål, svarer det til at spørge en brugtvognsforhandler om en billig bil, der bare skal kunne køre. Han skal nok sælge dig en billig bil, du i hvert fald kan køre hjem i. Desværre kan du ikke forvente, at han husker at fortælle om alle steder, hvor der er problemer. Brugtvognsforhandleren taler sandt, idet bilen imødekommer alle de udtalte behov: en bil. Men når du sætter dig ind i bilen opdager du hurtigt, at du havde mange andre forventninger til bilen, som du bare aldrig fik sagt højt. Måske fordi du synes, behovet var åbenlyst, måske fordi du ikke selv var bevidst om behovet endnu. På samme måde kan du let få en til at sælge dig en hjemmeside til fx 5.000 kr – men risikoen for, at hjemmesiden ikke opfylder dine behov, er stor.

I guiden her vil jeg gennemgå fem overordnede overvejelser, som det er en god idé at gøre dig, når du skal købe en ny hjemmeside.

Lektion 1 – Bliv skarp på hvorfor du vil have en hjemmeside

Det første, vi spørger en potentiel kunde, er: Hvorfor skal I have en ny hjemmeside? Hvilket strategisk mål har I, som en ny hjemmeside effektivt kan hjælpe jer med at nå? Det er overraskende svært at svare på for mange. For det meste står en ny hjemmeside som et indlysende mål i sig selv. “Vi skal da have en hjemmeside, og den vi har lige nu kan vi ikke så godt lide.” Selvom det er korrekt, at de færreste organisationer i dag kan være tjent med ikke at have en hjemmeside, så er det umuligt (eller et spørgsmål om held) at lave en god hjemmeside, hvis ikke man kender organisationens mål og behov. Forskellige organisationer har forskellige udfordringer og behov.

”En god hjemmeside afhjælper organisationens behov og hjælper organisationen nå dets mål.”

Ligeledes så er opbygningen af hjemmesiden en stor øvelse i at prioritere plads. Hvor meget plads skal nyheder have i forhold til donationsapeller og projektbeskrivelser? Med en klar prioritering af hjemmesidens mål vil det være muligt at svare på den slags spørgsmål på en fornuftig og konsekvent måde. Uden en prioritering fanges store organisationer ofte i intern lobbyisme for egne afdelinger og mærkesager. I bedste fald bliver valgene tilfældige og inkonsistente.

Gør det dig derfor klart, hvilke mål hjemmesiden skal hjælpe jer nå. Hvis du har svært ved at sætte ord på det, så tag evt. udgangspunkt i nedenstående mål. Du behøver ikke kun vælge ét, men vælger du flere, bør du prioritere dem.

Nye kontakter til konkrete aktiviteter (leads)

Skal hjemmesiden skaffe dig kontakter til dit nyhedsbrev, din forretning, til frivillige? Så spørg dig selv:
Hvor mange kontakter ønsker du at skaffe, og hvad er en ny kontakt værd for dig? To svære, men ekstra vigtige, spørgsmål.

Stolte interessenter

Hjemmesider er ofte fyldt af information, der er mest relevant for nye besøgende og potentielle nye medlemmer. Man overser ofte, at det faktisk er de nuværende medlemmer/kunder, der er mest interesserede i det, der kommunikeres, og stilen, det kommunikeres i. Med et teoretisk begreb hedder dette autokommunikation, og det er et strategisk mål, du ikke bør overse. Når fx medlemmer er stolte over jeres hjemmeside, og det billede af organisationen, som hjemmesiden fremmaler, så får de lyst til at leve op til dette billede.

Det er som flyselskabet, som med kæmpereklamer stolt portrætterer sit høflige og professionelle personale. Hvem er mest interesseret i disse reklamer? Det er personalet selv, som får travlt med at leve op til billedet af dem selv som professionelle og høflige.

Relationsskabende

Ønsker du at sikre en lang og sund relation til dine interessenter? En hjemmeside kan hjælpe dig levere information og services, der gør det mere attraktivt at være medlem/kunde hos jer. Den kan også foregribe frustrerende interessenter, der kan finde vejledning og forståelse, hvis noget er gået galt.

Spørg dig selv: Hvilke udfordringer har du med eksisterende interessenter, som en hjemmeside vil kunne imødekomme? Hvad vil det være værd for jer, hvis den slags blev klaret automatisk af hjemmesiden?

Salg

”Everyone lives by selling something.” – Robert Louis Stevenson

I det perspektiv kan hjemmesidens formål beskrives som ét stort salgsforsøg. Måske sælger du en holdning, noget viden, en selvforståelse eller en god sag. Det kan være en god idé at beskrive hjemmesidens mål i sådanne termer, da det giver mulighed for at optimere siden hen imod flest mulige handlinger, der leder til sådanne salg.

Formentligt har du også nogle mere direkte salg. Det kan fx være:

 • Medlemskaber
 • Donationer
 • Webshop-salg
 • Billetter

Gør op med dig selv, hvor vigtige disse salg er for din organisation, således at hjemmesiden kan afspejle denne prioritering. Prioriterer du salg højt vil muligheden for at købe, ”call to actions”, blive fremhævet i resten af sidens indhold. Prioriterer du salg lavt, vil det fx blot have et menupunkt.

Effektive arbejdsgange

Har du langsomme, manuelle processer, som du håndterer i organisationen? Hjemmesider kan ofte hjælpe dig effektivisere disse arbejdsgange, således at der er mindre manuelt arbejde for organisationen.

Dit vigtigste mål kan også være et andet end de fem, jeg har nævnt her, og som sagt kan en hjemmeside godt have mere end ét formål. Det vigtige er, at du overvejer og prioriterer dine mål. Det er nemlig altafgørende i jagten på en hjemmeside, der kan hjælpe dig opfylde dem.

Når du i de kommende dage surfer rundt på forskellige hjemmesider, så prøv at vurdere, hvad virksomhedens/organisationens strategiske mål med deres hjemmeside er. Du vil se, at hos nogle er det meget tydeligt, mens det hos andre står meget uklart. Vurder så, hvor tilbøjelig du er til at handle på det, du må formode er organisationens vigtigste mål. Dér, hvor organisationens mål er tydelige i hjemmesidens prioriteringer, vil du kunne se klare måder at handle på, som stemmer overens med, hvad der er værdifuldt for organisationen.

Lektion 2 – Skabelon eller skræddersyet hjemmeside? Vælg et passende ambitionsniveau

Når du nu har svaret på, hvorfor du gerne vil have en hjemmeside, kan du lettere svare på, hvor vigtig hjemmesiden er for dig? Hvad betyder det fx for dig, hvis:

 • Siden ikke ser helt ud, som du havde forestillet dig?
 • Siden ikke kan præcis, hvad du havde håbet på?
 • Siden går ned med en fejl? Hvor længe må der gå, før fejlen er rettet? Hvad koster det din organisation at have hjemmesiden nede i en dag?
 • Din hjemmeside ligner alle de andres?
 • Du skal købe en ny hjemmeside om et år, når dine behov har ændret sig lidt, og siden ikke lader sig justere i den retning?

Hvis du er ligeglad med ovenstående problematikker, så kan du jagte en skabelon, du kan købe og installere. Du kan enten gøre det selv eller bede om et tilbud fra fx en WordPress-job-gruppe på Facebook.

Hvis du derimod synes, det er problematisk, så har du brug for en skræddersyet hjemmeside.

Fordele ved en skræddersyet hjemmeside

En skræddersyet hjemmesider er lavet til at dække præcis de behov, du har formuleret i lektion 1. Det er nok åbenlyst, men det har en række fordele, herunder:

 • En skræddersyet hjemmeside er nemmere at vedligeholde– Når dine behov vokser eller ændrer sig, så har du nu nogen, der kender koden i din hjemmeside ud og ind. Det er derfor billigere, når du gerne vil have lavet ændringer. Desuden er ændringerne lettere at lave på en fornuftig måde uden at lave dårlige hasteløsninger.
 • Specialbehov kan løses – I stedet for at lade dit budskab forme af hjemmesidens struktur, så formes hjemmesiden til at lade dit budskab stå klart frem. Ligeledes kan hjemmesiden automatisere mange besværlige arbejdsrutiner omkring fx datahåndtering.
 • Flere salg– Hvad end du sælger, så sælger du mere af det, når hele salgsprocessen fra pitch til køb står snorlige.

Lektion 3 – Find en god leverandør og forstå, hvordan en pris fastsættes

”Ja det var desværre nødvendigt at skifte alle hjulene helt ud,” siger mekanikeren, da du henter din bil.

Men var det nu også nødvendigt, eller prøver han bare at flå dig for flere penge? Det er meget svært at vide, for det kræver ekspertviden at vurdere – viden, man jo netop betaler ham for at have, så man ikke selv behøver at have det. Det er derfor, man holder fast i sin mekaniker, når man har fundet en, man har tillid til.

På samme vis træffer din hjemmesideleverandør en hel masse valg om programmering, design og prioriteringer. Du har derfor brug for en leverandør, der træffer sådanne valg, således at det tjener dig og dine behov bedst. Er du uheldig, så får du en leverandør, der optimerer sin egen profit ved at skære hjørner i projektet på steder, du har svært ved at få indsigt i på kort bane. Lidt ligesom mekanikeren, der sælger dig unødvendige reparationer af bilen eller benytter dårlige materialer.

Det vigtige spørgsmål, når du skal finde den rigtige leverandør, er derfor: “Hvor meget værdi får jeg for mine penge hos denne leverandør?”.

Når du har tillid til, at leverandøren bruger sin tid (og dermed dine penge) i overensstemmelse med dine prioriteter, så ved du, at penge brugt hos leverandøren er godt givet ud.

I stedet for: ”Hvor meget koster en hjemmeside?”, så spørg: ”Hvor meget værdi får jeg for hver 1000 kr. jeg betaler?”

Nu hvor du kender dit mål og dit ambitionsniveau, så er det på tide at finde ud af hvem, der skal lave hjemmesiden for dig. Der er flere tilgange til at udvælge en leverandør, og hver tilgang har fordele og ulemper. Her er tre tilgange til at finde din leverandør.

1. Udbud

Foruden at vælge den første og bedste, man støder på, er den mest udbredte tilgang at søge at få et par tilbud fra forskellige leverandører. Oftest vælges der herefter ud fra, hvem der leverer den billigste pris. Offentlige udbud er lovmæssigt forpligtet til at følge denne procedure, og målet er at sænke prisen ved at spille udbydere ud mod hinanden. What’s not to like?

En hel del viser det sig. Problemet med udbuddene er ofte, at tilbuddet gives på en skarp kravspecifikation. Når projektet så er gået i gang, så er der ikke plads i budgettet til at inkorporere løbende læring og justeringer – i stedet ender det jævnligt i efterfølgende regninger for at få lavet det sidste. Man kan også risikere at leverandøren sparer tid ved at skære skjulte hjørner – som med den førnævnte dårlige mekaniker.

2. Forundersøgelse

Store projekter kan have gavn af at få professionel hjælp til forarbejdet med finjustering af de strategiske mål og valget af de tekniske løsninger. En sådan forundersøgelse giver samtidig mulighed for at afprøve samarbejdet med en leverandør, før hovedprojektet sættes i gang. For mange projekter er dette dog helt uden for det økonomiske råderum. Her forudsættes det også, at du allerede er varm på en bestemt leverandør, da det næppe er rentabelt at lave flere forundersøgelser med forskellige leverandører.

3. Jagten på tillid – eller efter den betroede mekaniker

Det kan være svært at finde en leverandør, man har tillid til, som den betroede mekaniker i eksemplet, men når du har fundet den, behøver du til gengæld ikke lede igen til næste projekt. Det, der adskiller sig her, er, at jagten nu først og fremmest går på tillid frem for pris. Tillid til hvad? Jo, tillid til fx:

 • At leverandøreren aktivt hjælper med at vurdere, hvor gevinsten matcher opgavernes pris. Herunder ikke at sælge dig noget, du ikke har brug for.
 • At relevante valg om at ”spare” gøres transparente, så du selv forstår konsekvenserne.

Hvordan finder du en leverandør, du kan have tillid til? Her er nogle forslag:

 • Spørg i dit netværk efter leverandører, der har leveret til din branche, og som personer du kender vil anbefale.
 • Få referencer på projekter lavet af leverandøren og ring op og tal med kundernes interne projektansvarlig. Spørg til:
  • Hvordan var det at samarbejde med leverandøren?
  • Leverede de, hvad de lovede, og er I tilfredse med resultatet?
  • Hvordan håndterede de, når opgaven voksede igennem projektet? Var dialogen frugtbar?
  • Vil I selv bruge leverandøren igen til lignende projekter?
 • Lav et mindre projekt først. Hvis du ikke har nogen gode anbefalinger eller vil være helt sikker, kan du teste en leverandør ved at lave et mindre projekt først. Det kan godt være, at du dermed ikke får testet de præcise kompetencer til det efterfølgende større projekt, men du kan fx få svar på:
  • Hvordan er dialogen og samarbejdet?
  • Hvor rimelige er de omkring fakturering i grænsetilfælde?
  • Tager de din tid alvorligt ved at overholde deadlines og informere om forsinkelser?

Uanset hvordan du vælger din leverandør, så sørg for, at følgende altid er på plads:

 1. Få ejerskab og adgang– Nogle leverandører leverer ikke de originale designfiler eller sætter begrænsning på, hvor meget du selv må rette på hjemmesiden. Du kan også risikere, at du skal betale et årligt gebyr for at benytte hjemmesiden. Forhåbentligt har du lyst til at blive hos din leverandør, men det skal gerne være pga. af deres gode arbejde og løbende samarbejde, og ikke fordi du er stavnsbundet og står tomhændet, hvis du vælger at gå videre.
 2. Få løbende backup– Selvom der kan gøres meget for, at hjemmesider ikke hackes, så er det en stor sikkerhed at vide, at du kan genetablere din hjemmeside hurtigt, hvis uheldet er ude – uanset om det er hackere eller bare nogen, der får lavet noget uhensigtsmæssigt, de gerne vil have annulleret.

Lektion 4 – Vælg teknologi efter leverandør

Skal hjemmesiden laves i WordPress, Drupal, Sitecore eller noget helt andet? Mange forsøger at svare på dette spørgsmål som det (eller et af de) første og vigtigste spørgsmål. Det, mener jeg, er forfejlet. Det er langt vigtigere at finde den rette leverandør. Hvorfor? Jo for i hænderne på en god leverandør er der ikke meget forskel på en hjemmeside lavet i WordPress og fx Drupal.

Der er derimod meget forskel på en hjemmeside fra en god og en dårlig leverandør.

Dette kan forekomme kontraintuitivt, men svaret ligger i, at alle disse CMS (content management systems) i dag er så udviklede, at de i langt højere grad er blevet programmeringssprog end mindre systemer med ét hovedformål. En hjemmeside i fx WordPress idag, kan derfor benyttes til langt de fleste formål. At der så historisk set er mange, der benytter WordPress til blogs, betyder blot, at blogs var WordPress’ oprindelige formål, som den for længst er vokset ud af.

Spørgsmålet om teknologivalg er derfor mindre om den egentlige brugte teknologi og mere et spørgsmål om:

 • Hvor let er det at benytte som redaktør af siden?
 • Hvor nem er siden teknisk at vedligeholde?
 • Kan man få de funktioner, som sidens formål kræver?

Bonus: WordPress som Enterpriseløsning vs. “plugin and play”

Hos FlowTwo har vi specialiseret os i WordPress. Her møder vi nogle gange den antagelse, at WordPress er for små hjemmesider og ikke de store enterprise-løsninger. Det kommer formentlig af, at enhver kan sætte en WordPress-hjemmeside op med et købt template og nogle plugins. Derfor er der også rigtig mange simple WordPress-hjemmesider.

Men WordPress er også motoren i rigtig mange store online software-løsninger. Vi har selv brugt WordPress til bl.a. at bygge betalingssystemet OnlineFundraising. I hænderne på en kyndig udvikler er WordPress en effektivt og robust platform, der kan skalere hele vejen fra lille projekt til kæmpe softwareløsninger, som fx Wired.com, New York Times m.m.

Er du interesseret i at læse mere om WordPress i sådanne brugsscenarier, så læs fx: rest-api helping wordpress evolve.

Lektion 5 – Hvad når prisen ikke matcher?

Hvad gør du, hvis du efter at have defineret sidens formål, valgt dit ambitionsniveau, fundet en god leverandør og teknologi ikke kan acceptere tilbuddets pris? Betyder det så, at løbet er kørt, og du skal ud og finde en anden leverandør? Ikke nødvendigvis. Her er, hvad du skal spørge dig selv om:

Har du tillid til leverandøren?

Det første, du skal sikre dig, er, om leverandøren tager overpris for projektet. Igen så er det meget svært at svare på, så det handler igen først og fremmest om, hvorvidt du tror på, at leverandøren varetager jeres begges interesser, eller kun sine egne. Hvis du er i tvivl, kan du få et tilbud hos en anden leverandør, men hvis du virkelig er meget i tvivl, så har leverandøren formentlig allerede sendt alle de forkerte signaler.

Rammer tilbuddet det korrekte ambitionsniveau?

Skal du have skiftet en reservedel i din bil, kan du enten vælge en original eller en kopi. Det har fordele og ulemper. Men hos den gode mekaniker er det et valg, I træffer sammen. På samme måde kan en hjemmeside med bestemte funktionaliteter laves på mange forskellige måder. Hvis prisen ikke matcher dit budget, så tag en snak med leverandøren, hvor I sammen kan lave nogle intentionelle afgrænsninger af projektet. Til forskel fra tilbuddet fra den dårlige leverandør vælges disse kompromisser i fuld gennemsigtighed. På den måde dukker der heller ikke nogen overraskelser op, når du evt. senere støder ind i disse medfølgende begrænsninger.

Kan et mindre projekt defineres?

Hvis der stadig er for stor uoverensstemmelse imellem dit budget og prisen på tilbuddet, så tag et kig på sidens formål. Hvis den værdi, hjemmesiden skaber for dig, matcher prisen, så er det formentligt ikke prisen, den er galt med. Så er investeringen måske blot for stor lige nu. Et alternativ kan så være at definere et smallere projekt på det sted, hvor værdien er højest for dig. Når du så er klar til næste etape, så bygges næste del af projektet. Her er det blot vigtigt at sikre sig, at første etape er lavet på en sådan måde, at det ikke er spildt arbejde, når anden etape skal i gang.

Fortsat held og lykke med jagten på den gode hjemmeside

Forhåbentligt føler du dig nu bedre klædt på til at købe din næste hjemmeside.

Hvis du har nogen spørgsmål, er du meget velkommen til at kontakte mig. Jeg svarer meget gerne, og inkluderer også gerne gode spørgsmål i næste version af denne guide.

Om Fundraisingbureauet

I Fundraisingbureauet går vi meget op i at være en leverandør, man kan have tillid til. Hvis du gerne vil høre mere om vores tilgang så kontakt os endelig.

Tak, fordi du har læst med.

Rigtig god vind!